Ana içeriğe atla

Borulu Eşanjör Nedir ve Ne İçin Kullanılır.? http://www.ekinendustriyel.com/borulu-esanjor/esanjoru-olusturan-parcalar/

Eşanjörü Oluşturan Parçalar

Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır.
Borulu ısı eşanjörlerinde ısı transfer yüzeyi borulardan oluşur. Akışkanın biri boruların içinden akarken, diğer akışkan gövde tarafından borulara paralel veya çapraz olarak akar. Dolayısıyla ısı transferi boru yüzeylerinde gerçekleşir.
Borulu Eşanjörleri Olusturan Parçalar :
  • Düz veya U şeklinde kıvrılmış ısı transferinin gerçekleşmesini sağlayan borular,
  • Borudan veya kıvrılmış sacdan imal edilmiş dış gövde,
  • Boruların tespit edildiği ayna veya aynalar,
  • Gövde içinde boruların dışındaki akışı yönlendiren ve borulara destek olan yön değiştirme perdeleri,
  • Gövde tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan gövde nozulları,
  • Boru tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan kafa ve kafa nozulları,
  • Ayna ve kafaların tespitini sağlayan flanşlar,
  • Eşanjörün herhangi bir kaide üzerine montajını sağlayabilecek taşıyıcı ayaklar,
  • Eşanjör dış yüzeylerinden ısı kaybını önleyecek izolasyon.
  • Borulu Eşanjör Avantajları

    Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır.
    Borulu eşanjörlerin plakalı eşanjörlerden farkı nedir.?
    • Çok yüksek basınçlarda çalışabilecek şekilde dizayn ve imal edilebilirler.
    • Son derece esnek ve sağlam dizayna sahiptirler.
    • Çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklarda çalışabilecek şekilde dizayn ve imal edilebilirler.
    • Termik şoklara dayanıklıdırlar.
    • Boyut sınırlaması yoktur.
    • Tüm uygulamalarda kullanılabilirler.
    • Basınç kayıpları asgari düzeydedir ve proses amacına uygun olarak asgari düzeyde tutulabilir.
    • Bakım, onarım ve temizlik için kolaylıkla sökülebilir ve tekrar monte edilebilirler.
    • Bakım ve onarımları kolaydır.
    • Boru çapı, boru sayısı, boru uzunluğu, boru adımı ve boru düzenlemesi değiştirilebilir. Bu nedenle borulu ısı değiştiricilerin dizaynlarında oldukça esneklik vardır.

      Borulu Havuz Eşanjörlerinin Çalışma Prensibi

      MIT havuz eşanjörleri boyler/chiller'den gelen ısıtma/soğutma işlemini havuzdaki suyla transfer sağlayarak gerçekleştirir.
      Borulu Havuz Eşanjörlerinin Çalışma Prensibi
      MIT havuz eşanjörleri sistem ve havuzu ayrı tutarak, havuzdan sisteme geçebilecek, klor ya da herhangi bir kimyasalın geçişini engeller.
      MIT havuz eşanjörleri ısı kaynağından aldıkları sıcak suyu suyu havuzdaki soğuk su ile ısı transferini sağlayarak tekrar ısı kaynağına aktarır. 
      MIT havuz eşanjörleri sisteme zarar verecek maddeler sistemden uzak tutarak havuzun sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. MIT havuz eşanjörleri boylerin boyutlarına göre ya da havuzun boyuna ve kullanılacak sisteme göre tasarlanmıştır.

      Düşük derecelere sahip olan havuz suyu, ısıyı merkez kazandan alarak havuzun eşit bir şekilde ısınmasını sağlar..
      MIT havuz eşanjörleri kazan sistemlerinde olduğu gibi solark sistemlerde de kullanılabilir.
      Konut uygulamaları: Yerden ısıtma, havuzlar, spalar, kullanım suyu, solar ısıtma.
      Endüstriyel uygulamalar: Yağ soğutma , buhar kondense, merkezi ısıtma, motor soğutma, atık su ısı geri kazanımı.
    • Borulu Eşanjörlerde bakım ve revizyon nasıl gerçekleştirilir.

      Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır.
      Eşanjör Bakım ve Revizyonu
      Borulu eşanjörler, her ne kadar uzun ömürlü ve sorunsuz cihazlar olsalar da, dış etkenlerden kaynaklanan bazı deformasyonlara ve kirliliğe maruz kalmaktadır. Kullanıldığı sistemlere göre belli zaman periyotlarında temizlik ve bakım ihtiyaçları olmaktadır. Doğru yöntemlerle, doğru kimyasallarla yapılmayan bir temizlik, borulara zarar verebilir ve eşanjörde daha büyük revizyonlar yapılmasını gerektirebilir. Bu sebeple, temizlik ve bakımın işinde uzman ekipler tarafından yapılması çok önemlidir.


      Her tip borulu eşanjör için MIT in uzman kadrosu temizlik, bakım ve tamirat hizmeti sağlamaktadır. Mümkün olan en kısa zamanda bakım ve temizlik işlemleri tamamlanmakta ve işletmenize ilk günkü performansında teslim edilmektedir. Temizliğin yanı sıra, zaman içinde korozyona uğrayıp deforme olan iç borular, borulu eşanjörün yapısına bağlı olarak tek tek veya demet olarak değiştirilebilmektedir. Bu işlem sırasında boru malzemeleri istenildiği gibi seçilebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Buharlı sistemlerde Plakalı Eşanjör Isı Geri Kazanımı

Kazan Beslemesinde soğuk su yerine sıcak kondens kullanıldığında buhar üretimi için daha az ısnın gerekli olacağı açıktır. Kazana maksimum miktarda kondens geri dönüşü ile yakıt tüketimi teorik olarak %10 ile %30 arasında azalabilir. Gerçekte sağlanabilecek yakıt tasarrufunun yüzdesi buhar sisteminin basıncına ve elde edilebilecek maksimum kondens sıcaklığına bağlıdır . Kondens genellikle ekipman çıkışlarından ve buhar kapanları çıkışından atmosferik basınçta sistemdendir. Kondens sisteminde basınc azaldıkça kondensin bir kısmı ile buharlaşan kondens çoğunlukla atmosfere atılarak kaybolur. Kondens dönüş hatarı genellikle uzun olduğundan ,bu soğutma ve dolasıyla buharlaşma kaçınılmazdır. Bu nedenle kazana geri dönen kondensin son sıcaklığı nadiren 85 derecenin üzerinde olmaktadır.. Fabrikalarda ise eşanjörler sayesinde buhar ısısından yararlanarak kullanma suyu elde edilebilmektedir. Plakaların yüzeylerinden buhar diğer yüzeylerinden ise kullanma suyu geçirerek eşanjör plakaları aras

Plakalı Eşanjör Seçiminde Püf Noktalar

Eşanjör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir.? Öncelikle eşanjör seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken konular ele alınırken akışkana göre plaka seçimi üzerinde duralım. Bilindiği üzere eşanjörler farklı akışkanların ,plakalar üzerinde hareket etmesiyle ısı transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sırasında akışkanlar asit gibi delici özelliklere sahip sıvılarda olabilir. Bu yüzden gerekli yerlerde titanyum ve hastelloy plakalar kullanılmalıdır.Gıda akışkanları transferlerinde ise kesinlikle paslanmaz plakalar tercih edilmelidir. Süreçte paslanmaz kullanılmazsa bakteri üretimi artabilmektedir. Hijyenik ısı transferi esası olarak plakalar paslanmaz olmalıdır. Bir diğer seçim kriteri olarak kapasiteyi ele almalıyız. Eşanjörün verilen kapasite doğrultusunda hazırlanması ve gerekilen durumlarda kesinlikle mühendis ekipten yararlanılması gerekmektedir. Kapasiteyi eşanjör karşılayamazsa ısı transferi istenilen düzeyde olmaz  ve eşanjör kaçırma yapar . Eşanjöre girecek akışkanl