Ana içeriğe atla

Manyetik Kaplinli Pomplar - Asit Pompları

Manyetik  Kaplinli Pompalar ve Mekanik Salmastralı Pompalar

Avantajları ve Dezavantajları nelerdir?
Kimyasalların , asitlerin,ve korozif akışkanları içeren sıvı transfer uygulamalarında asit  pompasını seçerken, dikkatli olmak gerekmektedir.
Bazı durumlarda salmastralı ya da salmastrasız pompa tercihi yapmak gerçekten zordur. Peki,manyetik kaplinli pompaların mekanik salmastralı pompalara göre avantajları ve dezavantajları nelerdir ? Pompa üreticileri ve kullanıcıları arasında hiç bitmeyecek bir tartışma konusudur. Bu makalede pompa seçimi yaparken dikkate alınması gereken birkaç görüşe dikkat çekmek istiyorum.

Manyetik kaplinli pompalar salmastrasız  tasarımlara sahip olup, pompa ve motor arası herhangi bir bağlantı yoktur.Motor milline bağlı dış mıknatısın hareketi, pompanın içindeki fana bağlı iç mıknatısı harakete geçirir. Bu sayede fan dönerek pompa içindeki sıvıyı hareket ettirir. Pompa içinde bulunan iç ve dış mıknatıslar, sızdırmazlığı sağlayan bir yapı sayesinde birbirinden ayrılmıştır.
Avantajları
1.  Özel tasarımı sayesinde, pompa içinden sızıntıyı ve kaçakları önler. Kimyasallar, korozif sıvılar, patlayıcı ve yanıcı akışkanlar; hem pompa kullanıcıları hem  de çevre için çok tehlikeli olabilirler. Ayrıca unutulmaması gereken bir konu da, transfer edilecek bazı akışkanlar çok pahalı olup salmastradan meydana gelecek kaçaklardan dolayı yüksek maliyet kaybına yol açabilirler.
2.  Manyetik kaplinli pompalar çok güvenilir olup,basit tasarımlarından dolayı bakım maliyetleri oldukça düşüktür. Normal çalışma koşullarında herhangi bir tamire ihtyaç duymadan 10 yılı aşkın bir süre çalışabilirler. Bu süreyi;  1 ya da 2 yılda bir pompanın conta ve yataklama parçalarını  kontrol ederek daha da uzatabilirsiniz.
3.Pompa montajı çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Pompa giriş ve çıkışlarına tesisat bağlantısı yapılarak montaj yapılabilir.

Dezavantajları
1.Çok küçük bir oranda olsa bile içinde katı partikül içeren sıvı transferi uygulamalarında manyetik kaplinli pompalar kullanılamaz. Aslında manyetik pompalar içinde katı partikül içermeyen saf sıvılarda kullanılabilirler.
2.Manyetik kaplinli pompalar genellikle mekanik salmastralı pompalara göre daha pahalıdırlar. Bununla beraber , daha önce de belirtildiği gibi ürün ömrü ve düşük maliyeti sayesinde sağlayacağı ekonomik avantajlarda pompa seçerken göz önünde bulundurulmalıdır.





Mekanik salmastralı pompalardaki salmastra; sabit parça (static ring) ve döner parça (rotating ring) tarafından meydana gelmiş olup, motor milinin bağlı olduğu fan miline bağlıdır. Pompa içinden geçecek olan akışkan, salmastranın parçaları arasında girerek sızdırmazlığı sağlar.
Avantajları
1.        Mekanik salmastralı pompalar, açık fanlı tasarımları sayesinde yüksek viskoziteli ve çok kirli akışkanların transferini sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirler.Bu yüzden içinde katı partikül bulunan akışkanların transferinde tercih edilirler.

2.        Eğer pompa seçiminde ekonomik kriterler etkili bir şekilde yer tutacaksa, manyetik kaplinli pompalara göre daha uygun fiyatlara sahip olduklarından bu tür pompaları tercih etmek daha doğru olacaktır.
Dezavantajları
1.         Salmastralar kimyasal transferlerinde en çok arızaya sebep olan parçalardır. Salmastralar zamanla aşınacağından dolayı belli bir kullanımdan sonra sızıntıya neden olabilirler.
2.         Üstteki maddede de  bahsedildiği gibi, tehlikeli sızıntıları önlemek adına periyodik bir bakım planı gerekmektedir.Bu periyodik bakımlar doğal olarak manyetik kaplinli pompaların bakım maliyetlerine göre daha yüksek olacaktır.




Bazı uygulamalarda hem manyetik kaplinli pompa hem de mekanik salmastralı pompalar kullanılabilir. Teknisyenler pompaların avantaj ve dezavantajlarına göre uygun olan pompayı tercih edebilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Borulu Eşanjör Nedir ve Ne İçin Kullanılır.? http://www.ekinendustriyel.com/borulu-esanjor/esanjoru-olusturan-parcalar/

Eşanjörü Oluşturan Parçalar Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır. Borulu ısı eşanjörlerinde ısı transfer yüzeyi borulardan oluşur. Akışkanın biri boruların içinden akarken, diğer akışkan gövde tarafından borulara paralel veya çapraz olarak akar. Dolayısıyla ısı transferi boru yüzeylerinde gerçekleşir. Borulu Eşanjörleri Olusturan Parçalar : Düz veya U şeklinde kıvrılmış ısı transferinin gerçekleşmesini sağlayan borular, Borudan veya kıvrılmış sacdan imal edilmiş dış gövde, Boruların tespit edildiği ayna veya aynalar, Gövde içinde boruların dışındaki akışı yönlendiren ve borulara destek olan yön değiştirme perdeleri, Gövde tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan gövde nozulları, Boru tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan kafa ve kafa nozulları, Ayna ve kafaların tespitini sağlayan flanşlar, Eşanjörün herhangi bir kaide üzerine montajını sağlayabilecek taşıyıcı ayaklar, E

Buharlı sistemlerde Plakalı Eşanjör Isı Geri Kazanımı

Kazan Beslemesinde soğuk su yerine sıcak kondens kullanıldığında buhar üretimi için daha az ısnın gerekli olacağı açıktır. Kazana maksimum miktarda kondens geri dönüşü ile yakıt tüketimi teorik olarak %10 ile %30 arasında azalabilir. Gerçekte sağlanabilecek yakıt tasarrufunun yüzdesi buhar sisteminin basıncına ve elde edilebilecek maksimum kondens sıcaklığına bağlıdır . Kondens genellikle ekipman çıkışlarından ve buhar kapanları çıkışından atmosferik basınçta sistemdendir. Kondens sisteminde basınc azaldıkça kondensin bir kısmı ile buharlaşan kondens çoğunlukla atmosfere atılarak kaybolur. Kondens dönüş hatarı genellikle uzun olduğundan ,bu soğutma ve dolasıyla buharlaşma kaçınılmazdır. Bu nedenle kazana geri dönen kondensin son sıcaklığı nadiren 85 derecenin üzerinde olmaktadır.. Fabrikalarda ise eşanjörler sayesinde buhar ısısından yararlanarak kullanma suyu elde edilebilmektedir. Plakaların yüzeylerinden buhar diğer yüzeylerinden ise kullanma suyu geçirerek eşanjör plakaları aras

Plakalı Eşanjör Seçiminde Püf Noktalar

Eşanjör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir.? Öncelikle eşanjör seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken konular ele alınırken akışkana göre plaka seçimi üzerinde duralım. Bilindiği üzere eşanjörler farklı akışkanların ,plakalar üzerinde hareket etmesiyle ısı transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sırasında akışkanlar asit gibi delici özelliklere sahip sıvılarda olabilir. Bu yüzden gerekli yerlerde titanyum ve hastelloy plakalar kullanılmalıdır.Gıda akışkanları transferlerinde ise kesinlikle paslanmaz plakalar tercih edilmelidir. Süreçte paslanmaz kullanılmazsa bakteri üretimi artabilmektedir. Hijyenik ısı transferi esası olarak plakalar paslanmaz olmalıdır. Bir diğer seçim kriteri olarak kapasiteyi ele almalıyız. Eşanjörün verilen kapasite doğrultusunda hazırlanması ve gerekilen durumlarda kesinlikle mühendis ekipten yararlanılması gerekmektedir. Kapasiteyi eşanjör karşılayamazsa ısı transferi istenilen düzeyde olmaz  ve eşanjör kaçırma yapar . Eşanjöre girecek akışkanl