Ana içeriğe atla

Radyatör Nedir ?

Radyatör Nedir ?
Radyatörler serpantinlerin gruplaşmasından oluşan akışkanların farklılıklarına göre çeşitleri bulunan (sıcak su, kızgın su, deniz suyu, buhar, kızgın yağ ve azot radyatörleri  vb) serpantin çeşitlerine göre sınıflandırılan ısı değiştiricilerdir.

Radyatör Kullanım Alanları
Kullanım alanları akışkan çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Tekstil sektöründe kurutma makinelerinde havanın ısıtılmasında ve ortam ısıtılmasında veya soğutulmasında kullanılırlar. Kızgın yağlı sistemlerde yine ortam ısıtılması veya sıcak hava ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılırlar. Hava ile yağ soğutulması prosesinde kullanılması mümkün olan radyatörler ayrıca gemicik sektöründe deniz suyu ile havanın soğutulması amacıyla kullanılırlar.

Sektörlere Göre Özel Amaçlı Radyatör Çeşitleri Nelerdir ?
Gıda  sektörüne yönelik kurutma radyatörleri
İlaç sektörüne yönelik kurutma radyatörleri
Deri sektörüne yönelik kurutma radyatörleri
Çay ve tütün kurutma radyatörleri
Tekstil makineleri kurutma radyatörleri


Çeşitlerine göre radyatörler Nelerdir ?

Buhar Radyatörleri Nedir?
Buhar enerjisinden faydalanarak tesisteki ısınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan ısı değiştiricilerdir.
Sıcak su radyatörleri Nedir ?
Sıcak su elde etmek amaçlı kullanılan ısı değiştiricilerdir.
Kızgın yağ radyatörü Nedir?
Kullanılmayacak derecedeki yağları soğutmak veya yağın ısısını  kullanarak ortam ısıtmasında kullanılmak üzere yapılan ısı değiştirici çeşitidir.
Radyatör Tasarımı
Proje uygun olarak tasarlanabilen radyatörlerde karbon çelik,  paslanmaz çelik , bakır ve özel alaşımlı borunlar (bafon,prinç vb) kullanılabilir.
Boru çap ve et kalınlıkları , özel yazılımlar ile çalışma koşulları ve korozyon etkisi göz onunda bulundurularak dizayn edilir.
Radyatör Serpantin Kanat Şekli Seçimi Nasıl Yapılmalıdır.?
Kullanılan sistem koşullarına göre basınç düşümü ve verim göz önünde bulundurularak kanat seçimi yapılır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Borulu Eşanjör Nedir ve Ne İçin Kullanılır.? http://www.ekinendustriyel.com/borulu-esanjor/esanjoru-olusturan-parcalar/

Eşanjörü Oluşturan Parçalar Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır. Borulu ısı eşanjörlerinde ısı transfer yüzeyi borulardan oluşur. Akışkanın biri boruların içinden akarken, diğer akışkan gövde tarafından borulara paralel veya çapraz olarak akar. Dolayısıyla ısı transferi boru yüzeylerinde gerçekleşir. Borulu Eşanjörleri Olusturan Parçalar : Düz veya U şeklinde kıvrılmış ısı transferinin gerçekleşmesini sağlayan borular, Borudan veya kıvrılmış sacdan imal edilmiş dış gövde, Boruların tespit edildiği ayna veya aynalar, Gövde içinde boruların dışındaki akışı yönlendiren ve borulara destek olan yön değiştirme perdeleri, Gövde tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan gövde nozulları, Boru tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan kafa ve kafa nozulları, Ayna ve kafaların tespitini sağlayan flanşlar, Eşanjörün herhangi bir kaide üzerine montajını sağlayabilecek taşıyıcı ayaklar, E

Buharlı sistemlerde Plakalı Eşanjör Isı Geri Kazanımı

Kazan Beslemesinde soğuk su yerine sıcak kondens kullanıldığında buhar üretimi için daha az ısnın gerekli olacağı açıktır. Kazana maksimum miktarda kondens geri dönüşü ile yakıt tüketimi teorik olarak %10 ile %30 arasında azalabilir. Gerçekte sağlanabilecek yakıt tasarrufunun yüzdesi buhar sisteminin basıncına ve elde edilebilecek maksimum kondens sıcaklığına bağlıdır . Kondens genellikle ekipman çıkışlarından ve buhar kapanları çıkışından atmosferik basınçta sistemdendir. Kondens sisteminde basınc azaldıkça kondensin bir kısmı ile buharlaşan kondens çoğunlukla atmosfere atılarak kaybolur. Kondens dönüş hatarı genellikle uzun olduğundan ,bu soğutma ve dolasıyla buharlaşma kaçınılmazdır. Bu nedenle kazana geri dönen kondensin son sıcaklığı nadiren 85 derecenin üzerinde olmaktadır.. Fabrikalarda ise eşanjörler sayesinde buhar ısısından yararlanarak kullanma suyu elde edilebilmektedir. Plakaların yüzeylerinden buhar diğer yüzeylerinden ise kullanma suyu geçirerek eşanjör plakaları aras

Plakalı Eşanjör Seçiminde Püf Noktalar

Eşanjör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir.? Öncelikle eşanjör seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken konular ele alınırken akışkana göre plaka seçimi üzerinde duralım. Bilindiği üzere eşanjörler farklı akışkanların ,plakalar üzerinde hareket etmesiyle ısı transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sırasında akışkanlar asit gibi delici özelliklere sahip sıvılarda olabilir. Bu yüzden gerekli yerlerde titanyum ve hastelloy plakalar kullanılmalıdır.Gıda akışkanları transferlerinde ise kesinlikle paslanmaz plakalar tercih edilmelidir. Süreçte paslanmaz kullanılmazsa bakteri üretimi artabilmektedir. Hijyenik ısı transferi esası olarak plakalar paslanmaz olmalıdır. Bir diğer seçim kriteri olarak kapasiteyi ele almalıyız. Eşanjörün verilen kapasite doğrultusunda hazırlanması ve gerekilen durumlarda kesinlikle mühendis ekipten yararlanılması gerekmektedir. Kapasiteyi eşanjör karşılayamazsa ısı transferi istenilen düzeyde olmaz  ve eşanjör kaçırma yapar . Eşanjöre girecek akışkanl