Ana içeriğe atla

Paslanmaz Tanklar Neden Kullanılır - Uygulama Alanları Nerelerdir ?

Gıda ve Kimya Sanayisinde Neden Paslanmaz Tanklar Kullanılmalıdır?
Paslanmaz tanklar gıda ve endüstri uygulama alanlarında daha hijyenik ve dayanıklı depolama yapmak için kullanılan gıda ekipmanlarıdır.
Normal  akümülasyon tankı ve boylerlerden farklı olarak daha korozif ve hijyen gerektiren ürünlerde kullanılmaktadır. Endüstriyel  ürünlerde korozyon riski ve mikroorganizma riski çok fazla olduğundan paslanmaz tanklar daha ön plana çıkmaktadır.
Aynı zamanda standart olarak üretilen basınçlı ekipmanların dayanım ömründen çok daha uzun ömre sahip olmakla beraber ürünlerin iç yüzeyi şebeke sularında ki kireçten kesinlikle etkilenmemektedirler. Bu nedenle standart basınçlı kaplarda olması gereken ve sürekli değişken bir maliyete neden olan değişimi ve bakımı yapılmadığında ürünlerin işlevini yitirmesine, delinmesine ve paslanmasına kadar giden zararlara yol açan magnezyum anot çubuğu ve bunun 6 ay da bir değişimini gerektiren servis ve bakımdan da tasarruf etmiş olunur.
Paslanmaz tanklar endüstri tesislerinde kimyevi sıvı depolamalarında ve kullanımında özel olarak kullanılan AISI304 ve AISI316 kalite paslanmaz sac kullanıldığından dolayı hiçbir tepkime vermeden yıllık bakımları yapıldığı sürece hiçbir şekilde sorun çıkarmadan uzun yıllarca kullanılmaktadırlar.
Maliyet olarak paslanmaz gıda tankları her ne kadar standart karbon çelik tanklardan daha maliyetli olarak görülse de dayanımı, kalitesi ve ömrü normal tankın ömrü ile kıyaslandığı zaman fazlasıyla kaliteli, ekonomik ve hijyenik bir ürün almış olduğumuzu anlamış oluruz.
Sanırım burada karbon çelik tankları tenzih ederek Henry FORD’un  ünlü sözünü de yorumlayarak örnek gösterebiliriz.
‘’Ucuz mal alacak kadar zengin değilim’’
Paslanmaz Tankları Hangi Alanlarda Öneriyoruz ?
Endüstri Tesisleri
Gıda Firmaları
Toplu Siteler ( Oteller )


KULLANIM ALANLARINA VE İHTİYACA GÖRE PASLANMAZ TANK SEÇİMLERİ;
Akışkan cinsine, basıncına ve sıcaklığına göre seçilmelidirler.
Paslanmaz tanklar farklı  akışkan cinslerinde farklı  tepkimeler verdiğinden dolayı paslanmaz tank seçimi de kullanım alanlarına göre çok önemlidir. ‘’Kimya  endüstrisi ve Gıda endüstrisi  alanlarında paslanmaz tank kullanılmalıdır’’ cümlesi tam olarak doğru bir cümle değildir.
Ürün seçimi yapılırken x sıvının y basıncındaki 40° deki tepkimesi ile yine y basıncındaki  80° deki tepkimelerinin arasında fark çok büyük olduğu için aynı akışkanda farklı sıcaklıklar görüldüğü zaman kesinlikle doğru paslanmaz seçimi yapılmalıdır.
Bu farklılıklar dikkate alındığı zaman seçiminizin sisteme dayanıma ve kullanıma tamamen uygunluğu sağlanmış olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Borulu Eşanjör Nedir ve Ne İçin Kullanılır.? http://www.ekinendustriyel.com/borulu-esanjor/esanjoru-olusturan-parcalar/

Eşanjörü Oluşturan Parçalar Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılan ısı değiştirici sınıfıdır. Kendi grubu içinde çok çeşitli tipleri vardır. Borulu ısı eşanjörlerinde ısı transfer yüzeyi borulardan oluşur. Akışkanın biri boruların içinden akarken, diğer akışkan gövde tarafından borulara paralel veya çapraz olarak akar. Dolayısıyla ısı transferi boru yüzeylerinde gerçekleşir. Borulu Eşanjörleri Olusturan Parçalar : Düz veya U şeklinde kıvrılmış ısı transferinin gerçekleşmesini sağlayan borular, Borudan veya kıvrılmış sacdan imal edilmiş dış gövde, Boruların tespit edildiği ayna veya aynalar, Gövde içinde boruların dışındaki akışı yönlendiren ve borulara destek olan yön değiştirme perdeleri, Gövde tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan gövde nozulları, Boru tarafı akışkanının giriş ve çıkışını sağlayan kafa ve kafa nozulları, Ayna ve kafaların tespitini sağlayan flanşlar, Eşanjörün herhangi bir kaide üzerine montajını sağlayabilecek taşıyıcı ayaklar, E

Buharlı sistemlerde Plakalı Eşanjör Isı Geri Kazanımı

Kazan Beslemesinde soğuk su yerine sıcak kondens kullanıldığında buhar üretimi için daha az ısnın gerekli olacağı açıktır. Kazana maksimum miktarda kondens geri dönüşü ile yakıt tüketimi teorik olarak %10 ile %30 arasında azalabilir. Gerçekte sağlanabilecek yakıt tasarrufunun yüzdesi buhar sisteminin basıncına ve elde edilebilecek maksimum kondens sıcaklığına bağlıdır . Kondens genellikle ekipman çıkışlarından ve buhar kapanları çıkışından atmosferik basınçta sistemdendir. Kondens sisteminde basınc azaldıkça kondensin bir kısmı ile buharlaşan kondens çoğunlukla atmosfere atılarak kaybolur. Kondens dönüş hatarı genellikle uzun olduğundan ,bu soğutma ve dolasıyla buharlaşma kaçınılmazdır. Bu nedenle kazana geri dönen kondensin son sıcaklığı nadiren 85 derecenin üzerinde olmaktadır.. Fabrikalarda ise eşanjörler sayesinde buhar ısısından yararlanarak kullanma suyu elde edilebilmektedir. Plakaların yüzeylerinden buhar diğer yüzeylerinden ise kullanma suyu geçirerek eşanjör plakaları aras

Plakalı Eşanjör Seçiminde Püf Noktalar

Eşanjör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir.? Öncelikle eşanjör seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken konular ele alınırken akışkana göre plaka seçimi üzerinde duralım. Bilindiği üzere eşanjörler farklı akışkanların ,plakalar üzerinde hareket etmesiyle ısı transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sırasında akışkanlar asit gibi delici özelliklere sahip sıvılarda olabilir. Bu yüzden gerekli yerlerde titanyum ve hastelloy plakalar kullanılmalıdır.Gıda akışkanları transferlerinde ise kesinlikle paslanmaz plakalar tercih edilmelidir. Süreçte paslanmaz kullanılmazsa bakteri üretimi artabilmektedir. Hijyenik ısı transferi esası olarak plakalar paslanmaz olmalıdır. Bir diğer seçim kriteri olarak kapasiteyi ele almalıyız. Eşanjörün verilen kapasite doğrultusunda hazırlanması ve gerekilen durumlarda kesinlikle mühendis ekipten yararlanılması gerekmektedir. Kapasiteyi eşanjör karşılayamazsa ısı transferi istenilen düzeyde olmaz  ve eşanjör kaçırma yapar . Eşanjöre girecek akışkanl