Ana içeriğe atla

Pastörizatör Nedir ?

Pastörizasyon gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemidir. İçinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.
pastörizatör
Bakterilerin ölüm eğrisi canlının bulunduğu asitlik yüzdesi ve uygulanan sıcakla orantılıdır ve bazı sebzelerdeki enzimlerin parçalanma başlangıcı olan 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısı uygulanarak o besin maddesindeki bozulma enzimi parçalanana ve o besin maddesine özgü bakteri öldürme ya da etkisiz hâle getirilme derecesine kadar ısı uygulanır. Besinin merkezindeki sıcaklık esas alınır. Ürünler besi kuvvetine göre bir yıldan bir haftaya kadar dayanıklık kazanır. Pastörize gıdaların ev buzdolabı şartlarında (5-7 °C) saklanması ve satışa sunulması uygundur. Tazeden daha uzun süre tüketilecek gıdalar pastörize edilerek kullanma süresi uzatılır. Süt 63 °C, Turşular 82 °C, Domates suyu 94 °C dereceye kadar ısıtılarak bakterileri etkisiz hale getirilir. Pastörize etme süresinin yarı süresinde madde genellikle suyla soğutularak 40 °C dereceye getirilmelidir, yoksa renk, kalite kayıpları olur.
Et ve etsular pastörize edilemez, faydası çok kısa süreli olur. Bu yöntemin yaygın olarak uygulandığı gıdaların başında süt gelir. Ayrıca meyve suları, bira ve şarap gibi içeceklerle bazı katı yiyecekler için de bu yöntem kullanılır. Isıl işlemin 101 ve üstündeki derecelerinde basınç da uygulanması gerekir ve buna sterilizasyon denir. Yüksek proteinli olan et, ve baklagilli sebzelerde ve un gibi karbonhidratlar ihtiva eden gıdalarda uygulanır. MIT pastörizatörler ve gıda ekipmanları ise bu işlemleri en iyi şekilde gerçekleştirir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Radyatör Nedir ?

Radyatör Nedir? Radyatörler  serpantinlerin gruplaşmasından oluşan akışkanların farklılıklarına göre çeşitleri bulunan serpantin çeşitlerine göre sınıflandırılan  ısı değiştirici lerdir. Radyatör Kullanım Alanları Kullanım alanları akışkan çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Tekstil sektöründe kurutma makinelerinde havanın ısıtılmasında ve ortam ısıtılmasında veya soğutulmasında kullanılırlar. Kızgın yağlı sistemlerde yine ortam ısıtılması veya sıcak hava ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılırlar. Hava ile yağ soğutulması prosesinde kullanılması mümkün olan radyatörler ayrıca gemicik sektöründe deniz suyu ile havanın soğutulması amacıyla kullanılırlar. Sektörlere Göre Özel Amaçlı Radyatör Çeşitleri Nelerdir ? Gıda  sektörüne yönelik kurutma radyatörleri İlaç sektörüne yönelik kurutma radyatörleri Deri sektörüne yönelik kurutma radyatörleri Çay ve tütün kurutma radyatörleri Tekstil makineleri  kurutma radyatörleri Çeşitleri...

Plakalı Eşanjör Seçiminde Püf Noktalar

Eşanjör Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir.? Öncelikle eşanjör seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken konular ele alınırken akışkana göre plaka seçimi üzerinde duralım. Bilindiği üzere eşanjörler farklı akışkanların ,plakalar üzerinde hareket etmesiyle ısı transferi gerçekleştirilmektedir. Bu transfer sırasında akışkanlar asit gibi delici özelliklere sahip sıvılarda olabilir. Bu yüzden gerekli yerlerde titanyum ve hastelloy plakalar kullanılmalıdır.Gıda akışkanları transferlerinde ise kesinlikle paslanmaz plakalar tercih edilmelidir. Süreçte paslanmaz kullanılmazsa bakteri üretimi artabilmektedir. Hijyenik ısı transferi esası olarak plakalar paslanmaz olmalıdır. Bir diğer seçim kriteri olarak kapasiteyi ele almalıyız. Eşanjörün verilen kapasite doğrultusunda hazırlanması ve gerekilen durumlarda kesinlikle mühendis ekipten yararlanılması gerekmektedir. Kapasiteyi eşanjör karşılayamazsa ısı transferi istenilen düzeyde olmaz  ve eşanjör kaçırma yapar . Eşanjöre girecek akış...
Hijyenik Santrifüj Pompa Nedir? Hijyenik paslanmaz süt pompaları gıda alanında kullanılan ve sıvı transferini hijyenik bir şekilde yerine getiren pompa türüdür. MIT Hijyenik Paslanmaz Santrifüj Gıda Pompaları; süt, meyve suları, alkollü ve alkolsüz içecekler, bira, ilaç ve kimya sektöründe tüm sıvıların aktarılması için gerekli tüm özelliklere sahiptir. Hijyenik Santrifüj Pompa lar vakum altında çalışma özelliğine sahiptir.Su kartuşlu salmastralı yapısı ile  salmastra yüzeyleri arasında malzemenin donarak salmastraya zarar vermesini engeller .Vakum tanklarında bu opsiyon ile sağlıklı bir verim elde edilir.  Paslanmaz süt pompaları  olarakta kullanılan  santrifüj pompalar  bir çok süt fabrikasında özellikle tercih edilmektedir.  Gıda pompaları nda en önemli faktör korozyona dayanıklı bakteri üretmeyen gıdaya uygun paslanmaz kullanılmasıdır. 316L kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Yüksek et kalınlığı sayesinde korozyon aşınmalarına karşı uzu...